Over
Bonzer 66

Tijden veranderen, smaken ook. En als liefhebber van de mooie dingen in het leven ben je soms gewoon toe aan iets anders. Maar je ‘oude’ spullen weggooien… dat doe je natuurlijk niet.

Want wat eens stijl, kwaliteit en klasse had, heeft dat nu natuurlijk nog steeds. Dus bewaar je het: in een lade, in een kast of op een andere veilige plek.

Bonzer 66 is er om die dingen van waarde een tweede leven te geven.

Heb je tijdloze merkkleding die je niet meer draagt? Een fraai designermeubel dat elders beter tot zijn recht komt? Of een kunstwerk dat een nieuwe plek verdient? Ik knap het op en vind er een nieuwe eigenaar voor.

En de opbrengst? Die delen we. Bonzer!

“ Mijn gevoel en liefde vind ik vooral in hout, een van de bouwstenen van de natuur, grillig, sterk en mooi.”

INTERVIEW MET FRANK HENDRIKS

Een goed idee wordt op het juiste moment geboren. Wanneer heb je Bonzer 66 bedacht?
“ Toen ik in de Maashorst liep, het natuurgebied tussen Oss en Uden. Dat is een prachtig uitgestrekt gebied waar ik mijn gedachten vaak de vrije loop laat. Ik voelde al wel langer dat ik ‘iets’ met kleding, kunst en design wilde, maar toen ik die ochtend door de natuur liep, wist ik zeker. Het moest een circulair model worden, waarin mooie producten een tweede leven krijgen.”

Daar hebben we Marktplaats toch al voor?
“Wel voor je wielrenfiets, je spelcomputer of je Ikea-kast. Maar niet voor dingen van klasse die hun waarde behouden. Zeker niet als er ook nog eens een verhaal achter zit.”

Maar vanwaar ‘Bonzer 66’ dan?
“’Bonzer’ is een Australische kreet die zoiets betekent als: excellent, geweldig, te gek! Ik ben een paar maanden door Australië getrokken: wat een land zeg… Alleen al die natuur, zo puur. Vooral in de outback, het ruige binnenland. Daar heb ik me onder meer verdiept in de cultuur van de Aboriginals. Van hen kunnen wij in het westen zoveel leren. Vooral op het gebied van de connectie aangaan: met elkaar, maar ook met de natuur.”

Kunstwerk van Chicqyi Martin uit Barcelona. Voor mij een gevoel van tijdloosheid en dat alles eeuwig blijft doorgaan.

En die 66?
“Ik vond ‘Bonzer’ al wel lekker stoer; dat was een voorwaarde. Maar het moest nog wat specifieker. Vandaar de toevoeging ‘66’: mijn geboortejaar.”

‘Connecties aangaan’. Is dat het sleutelwoord?
“Ja, zowel in mijn leven als in mijn werk. Ik heb mijn hele leven al din-gen verkocht – kleding vooral – maar ik verkoop iets alleen als ik vind dat de ander er iets aan heeft. Daarvoor moet je die ander kennen. Of op zijn minst voldoende kunnen inschatten. Daarom ga ik graag de connectie met mensen aan: wie ben je, wat doe je, waar sta je voor?”

Dus als jij denkt dat ik een kunstobject niet op waarde kan schatten, verkoop je me het niet?
“Dan kijk ik liever verder inderdaad. Je moet het zo zien: ik verkoop geen producten, maar emotie. Het moet goed voelen: bij de verkoper, bij de koper en bij mij als ik de tussenpersoon ben.”

Waaraan moeten de producten die je verkoopt verder voldoen?
“Aan goede smaak. Dat is natuurlijk persoonlijk, maar ik heb na 25 jaar verkopen, reizen en leven wel oog voor wat stijl of klasse heeft”

Hoe zou je je eigen smaak omschrijven?
“ Vooral als puur. Ik hou van dingen waar op de een of andere manier de natuur in terug te zien is. Een mooi stuk hout bijvoorbeeld. En wat ik ook belangrijk vind: dat er een verhaal achter zit. Eigenlijk maakt het me dan niet uit of het uit de jaren zeventig komt of juist heel modern is. Het gaat om het gevoel.”

En waarom kleding, kunst en design?
“Goede vraag… Ik denk omdat die persoonlijkheid in zich hebben. Tenminste, als ze een bepaalde klasse hebben natuurlijk. Massaproducten zijn aan mij niet besteed.”

Schoenen van Terra Plana van de beroemde nederlandse ontwerper Charles Bergmans staan bekend om hun pure eenvoud. Gemaakt van het mooiste leer en op een ambachtelijke manier gemaakt waardoor kwaliteit en draagcomfort hoog zijn. Deze juweeltjes staan ook bekend om de groene zool. Dit ontwerp is van 1987 waaruit ook maar weer blijkt dat Charles bergmans ver vooruit liep op de markt van toen.

Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Wat betreft mijn ideeën en mijn kijk op het leven? Vooral uit de natuur, door te reizen en door met mensen te praten. Ik wandel veel, maar stap ook graag in de auto om ongepland op pad te gaan. De ene keer eindig ik bij een zaakje in Tongeren, de andere keer beland ik op een kunstbeurs in Frankrijk. Maar het is niet alleen maar romantiek hoor. Ook Instagram hou ik goed in de gaten.”

Wat mogen mensen van je verwachten als ze hun kleding, kunst of design aan jou toevertrouwen?
“Dat ik open en eerlijk ga proberen er een tweede leven aan te geven. En dat ik dat op een proactieve manier doe. Anders kun je ze net zo goed alsnog op een veilingsite zetten. Daarnaast verkoop ik iets alleen als ik er een eerlijk bedrag voor krijg, en zij dus ook.”

Tot slot: wat is je boodschap voor de lezer?
“ Twee dingen eigenlijk. Ten eerste: geniet van het leven en de mooie dingen die het te bieden heeft! Trek de natuur in, ga op reis als het kan, ontmoet mensen. En ten tweede: denk nou niet ‘Leuk verhaaltje Frank’, maar ga eens écht in je kledingkast en op andere plekken kijken welke dingen van waarde je dat tweede leven gunt. Gewoon doen! Stijl, kwaliteit en klasse zijn veel te waardevol om in laden en kasten te verstoppen.”

B O N Z E R 6 6
V E N P A D  6
5 3 7 4  C A
S C H A I J K

0 6  2 3 1 5 4 2 2 5
I N F O @ B O N Z E R 6 6 . C O M
K V K  8 0 2 5 9 4 6 4

Copyright 2020 Bonzer 66
Website: platvorm64

Met dank aan Patrimonium voor de fotografielocatie.